Grønsagslasange

Grønsagslasange er et godt valg til vores ugenlige kødfrie dag. Jeg fandt denne lækre opskrift på grønsagslasange på Nemlig.com. Vi har haft en periode, hvor vi ikke har været så meget hjemme. Derfor er jeg desværre kommet ud af min gode og faste rutine med madplan og indkøb. En helligdag oveni gjorde det oplagt at handle på Nemlig.com, der leverede i går – på Store bededag. Denne opskrift på grønsagslasange kan fint bruges som en grund opskrift, hvor ens foretrukne grønsager (fx hakkede porrer, søde kartofler i tynde skiver, champignon og lign.) sammensættes. Der kan også fint lægges et lag fisk ind i mellem lasangelagene.

Grønsagslasangen rækker til 2 dage til os (2 voksne og 2 børn)
8 portioner svarer til 219 kalc med en energifordeling: 54% energi kulhydrater, 33% energi fedt, 13% protein)

Tager ca. 2 timer at lave inkl. 45 minutter i ovnen.

Ingredienser til Tomatsovs:

  • Olivenolie
  • 2 stk løg i tern
  • 2 fed hvidløg
  • 2 dåser flåede eller hakkede øko tomater
  • Friske eller tørrede krydderurter (Oregano, Basilikum)
  • Smag til med salt og peber

Ingredienser til hvid sovs:

  • 2 spsk smør (Til den plantebaseret kost: 2 spsk kokosolie)
  • 2 spsk mel (fuldkornsmajsmel, rismel eller hvedemel)
  • 5 dl mælk (Komælk, Soja, Ris eller Havre)
  • 1 nip muskatnød
  • Salt og peber

Grønsagsfyld:

  • 2 stk store auberginer skåret i tynde skiver
  • 2 stk squash skåret i tynde skiver
  • 100 g spinat – frisk eller frossen
  • 10 stk fuldkornslasangeplader
  • 200 g feta (fra Ko, Ged eller Får)

Tilberedning

Tomatsovs: 

  • Sauter løg og hvidløg i smør eller olie med salt og peber ved lav varme i 10-15 minutter til løgene er klare, bløde og søde
  • Tilsæt tomatsovs, bring sovsen i kog og lad den derefter simre under låg ved lav varme 30-45 minutter. Husk at røre regelmæssigt
  • Kom krydderurterne i tomatsovsen, tag gryden af varmen og lad sovsen trække 5-10 minutter under låg

Hvid sovs: 

  • Smelt kokosolie eller smør i en gryde og pisk melet i
  • Lad det simre mens du pisker til smøret eller kokosolien samler sig
  • Det tager ca. 1 minut. Tag gryden af varmen og hæld “mælken” i gryden, mens du pisker
  • Stil gryden tilbage på komfuret og lad sovsen simre ved mellemhøj varme i 8-10 minutter, mens du rører og venter på, at den bliver tykkere
  • Smag sovsen til med muskatnød, salt og hvid peber

Lasagne:

  • Læg et lag af lasagnepladerne i bunden af en bradepande smurt med lidt olie eller smør
  • Læg så et lag af grøntsagerne, blandet godt sammen
  • Hæld derefter et tyndt lag af den hvide sovs oven på og herefter et tyndt lag af tomatsovsen
  • Læg også et tyndt lag af smuldret feta
  • Fortsæt med at lægge lag på lag indtil der ikke er flere lasagneplader, grøntsager, hvid sovs, tomatsovs og feta
  • Giv “lasagnen” ca. 45 minutter i en 200° C varm ovn, indtil grøntsagerne og lasagnepladerne er møre

Grønsagslasagnen smager bedst varm, men resterne smager også godt og kan holde sig i op til 2 døgn i køleskabetT