Madplan

Jeg laver jeg for det meste madplaner, og køber gerne stort ind hver søndag. Et af formålene med stineb.dk, er netop min samling af mine madplaner og tidligere opskrifter. Med andre ord en form for elektronisk madplan. Det er dejligt at have styr på indkøb og hverdagens aftensmad i en travl hverdag. Jeg nyder samtidigt – typisk om lørdagen – at finde et udvalg af mine opskriftsbøger og “spis bedre” blade frem. Nogle uger mere struktureret end andre. I skrivende stund er vores 3 ugers sommerferie ved at være slut. Hverdagen starter på mandag. Et naturligt tidspunkt at få styr på madplanen igen.

Fleksibel madplan

I vores køkken har vi en stor whiteboard tavle. Her bruger jeg manilamærker til at styre, hvad vi skal spise de enkelte dage. Dermed kan jeg hurtigt ændre hvilke dage, vi skal have hvad, hvis vi ændre planer. Samtidigt kan tidligere madplaner genbruges. Når overskuddet er der kommer der nye opskrifter ind, men ellers kører vi meget i vores rutine retter. Som fx pasta med kødsovs, pita, wok, kylling m. humus osv. med massere af grønt, naturligvis. Jeg forsøger at sammensætte madplanen, så vi spiser varieret dvs. en dag med kød, en dag med kødfri, en dag med fisk hver uge. Gode fiskeretter udfordre mig mest, men det går fremad.

Manilamærker til denne uges madplan. De store er købt i søstrene grene. De små er fra en hoppybutik

Årstidens råvarer

Mine madplaner er delt op efter årstiderne. Vi har en årstidsplakat fra Simon Holst i vores køkken, så jeg let kan blive opdateret på, hvilken frugt og grønt der er i sæson. Samtidigt gør jeg også noget ud af, at det er de samme råvarer, der skal bruges i ugens opskrifter, så jeg undgår madspil. Med de stigende priser på fødevarer er jeg også begyndt at tilbudsjage. Mest fordi jeg synes det er lidt sjovt (og fornuftigt) at holde budgettet nede. Jeg køber primært dansk og økologisk og vores madbudget for en familie på 2 voksne og 2 børn (7 år og 9 år) er på gennemsnitligt 5000 DKK pr. måned. De fleste måneder over 5000 DKK, må jeg nok sande.

Jeg har netop opdateret sommermadplanen med en madplan og indkøbsliste for uge 32: her