Chili con carne – Lækker simremad til mange

Chili Con Carne er absolut en af mine yndlingsopskrifter.  I vores Chili Con Carne bruger jeg flere grøntsager og meget mindre kød end den klassiske Chili Con Carne.

Til retten serveres ris, bagekartoffel, madpandekager med creme fraiche eller skyr. Retten kan også sagtens serveres alene med creme fraiche eller skyr. Chili con carne er en perfekt ret til 2-3 dage eller som nem gæstemad.

Næringsfakta pr. portion (ved 15 portioner):
Kalorier: 255 kal, Fedt: 4,7 g, Kulhydrater 30 g, Fiber: 11,1 g, Sukker: 6,6 g. Protein: 22,9 g, C-vitamin 9,9%*, A-vitamin: 27,7%*, Jern 3,5%*
*) % af daglige værdier baseret på kost indeholdende 2.000 kalorier.
(Kilde: MyFitnessPal)

Ingredienser

  • 500 kg hakket oksekød
  • 300-400 g magert oksekød i tern
    (ca. 1,5-2 cm)
  • 2 spsk. olie / smør
  • 3 stk. løg
  • 3 stk. revet gulerødder eller 1 ps. (400 g) færdig revet gulerødder
  • 8 stk. fed hvidløg
  • 2 spsk. chilipulver
  • 1 spsk. rød chili
  • 2-3 spsk. oregano
  • 2-3 spsk. spidskommen
  • 2 spsk. brun farin
  • 1 l okseboullion
  • 3 dåser hakkede tomater
  • 500 g tomatpuré
  • 3 dåser Kidney bønner
  • 2 tsk. salt
  • 1 knivspids cayennepeber

Fremgangsmåde

  1. Olien/smør varmes op i en tykbundet stor gryde. Først brunes det udskårne kød og derefter det hakkede. Det er bedst at lade kødet stege uden at røre rundt. Hermed undgås det at sænke temperaturen i gryden, og trække saft ud af kødet, da kødet ender med at koge i stedet for at stege. Brun kødet ad flere omgange.
  2. Hak løg og hvidløg og kom løg og hvidløg i gryden. 
  3. Tilsæt de flåede tomater, revne gulerødder og tomatpuré. Tilsæt en passende mængde oksebouillon, så kød og grøntsager er dækket af væde. Så tilføjes chilipulver, hakket rød chili, oregano, spidskommen og brun farin i gryden. Rør godt rundt i gryden og skru ned til lav varme.
  4. Chili con carnen skal herefter koge ganske svagt i mindst 3 timer under låg. Retten kan med fordel tilberedes dagen før, så er det også ekstra nemt, hvis der kommer gæster. Tilsæt ekstra bouillon undervejs, hvis der er for lidt væde.
  5. Tilsæt bønnerne og lad retten simre endnu ½ times tid uden, at den kommer op at koge. Smag til med salt og peber. Styrken kan også justeres med ekstra cayennepeber eller flere friske chilier.