At tælle kalorier

Min erfaring er, at en sund livsstil ikke kommer af sig selv. At tælle kalorier har virket før. Og Igen igen “starter jeg forfra” med ønsket om at kravle ned af vægtstigen. Igen spørger jeg selv, om jeg er motiveret for at gøre det – denne gang?

Jeg har som skrevet før haft god erfaring med at tælle kalorier. Denne gang sætter jeg ambitionsniveauet (og meget skal jeg tabe pr. uge) ned og kalorie indtaget op.

Beregning af kalorieindtag

I bogen “Sundt & Sjovt” (Brylov, Agger, Fabricus 2020) har jeg fundet en metode til at beregne mit energibehov og energiforbrug. Her kan jeg beregne min BMR, som er mit basale stofskifte og den mængde energi/kalorier, som min krop skal bruge for at holde mig i live og blot ligge stille. Min BMR er 1.590. Herefter beregnes mit ligevægts indtag ved at gange BMR med mit energiforbrug. Jeg har stillesiddende arbejde med lidt fysisk aktivitet og lidt fysisk aktivitet i fritiden. Jeg kan beregne et ligevægtsindtag på 1.590 x 1,6 = 2.544 kalorier. Det betyder, at mit kalorieindtag skal være under 2.544 kalorier om dagen.

Det anbefales at tabe op til 500 g om ugen (alt efter udgangspunktet). 500 g om ugen svarer til 3570 kalorier om ugen, svarende til 500 kalorier om dagen. De 500 kalorier skal trækkes fra ligevægtsindtaget dvs. mit kalorie indtag skal ligge på 2.044 kalorier, hvis jeg vil tabe mig. Bogen skriver desuden, at kalorie indtag aldrig bør være under det basalestofskifte indtag (BMR).

9 ugers plan – 4,5 kg vægttab

Jeg vil gerne tabe 10 kilo. Med 500 g om ugen, skal jeg tælle kalorier i 20 uger. Jeg deler det over i to etaper og starter med 9 uger dvs. et mål om 4,5 kg. Spændende eksperiment hen over julen..

  • Uge 46 mål – 500 g
  • Uge 47 mål -1 kg
  • Uge 48 mål -1,5 kg
  • Uge 49 mål 2 kg
  • Uge 50 mål 2,5 kg
  • Uge 51 mål 3 kg
  • Uge 52 mål 3,5 kg
  • Uge 1 mål 4 kg
  • Uge 2 mål 4,5 kg