Vægttab – Hvad er mit mål og den klare målsætning?

For at finde ud af hvad det helt præcist er, som jeg gerne vil, gør jeg mig selv nogle nærmere overvejelser om hvad min problemstilling angående vægttab i virkeligheden handler om.

HVORFOR ER DET SÅ SVÆRT?
Jeg oplever et form for “tankemylder” angående mit  ønske om at tabe mig. Det er flere gange om dagen, at jeg tænker på, at nu skal jeg altså snart tage mig sammen. “Jeg skal stoppe med de “forkerte” mellemmåltider”, “I gang med at dyrke motion”, “Droppe slikket” osv.

Jeg tror på, at jeg har en positiv intention ved at være i den nuværende situation. Skal jeg beskrive den positive intention ved at være i min nuværende situation vil jeg beskrive det som en form for “beskyttelse” af mig selv. At ændre vaner kræver energi (og ja, der er tale om en ond spiral, det ved jeg udemærkede. Vægttab og motion er jo netop det der skal til for at give den ekstra energi. Det er jo det der er så tosset ved det hele). TIlbage ved beskyttelsen af mig selv. Når man, som jeg, har en følelse af, at der ikke er mere energi, eller flere timer, i døgnet at give af, tror jeg at min krop naturligt yder en form for naturlig modstand i forhold til at skulle bruge energi på at ændre vaner.

MIT KONKRETE MÅL – HVAD VIL JEG SE, HØRE, MÆRKE OG FØLE:
Mit mål er, at tabe 16,1 kg og kunne løbe 5 km under 35 minutter (Så er det skrevet og der er ingen vej tilbage !!). Den positive intention bag mit mål om vægttab er, at “passe på” mig selv og min krop. Den skal gerne holde mange år endnu.
Når jeg har nået mit mål vil jeg have en følelse af velvære, jeg vil have ekstra energi til min familie og andre omkring mig. Jeg vil udstråle overskud, og det er tydeligt at mærke en forandring hos mig. Jeg kan høre hvordan min familie og bekendte anerkender min store indsats for at have nået mit mål.
Ved at nå mit mål vil jeg føle øget selvstændighed og målopfyldelsen kommer til at give min selvkontrol et boost. Undervejs skal jeg hele tiden huske på, at jeg 100% selv har indflydelse på at nå mit mål.
Jeg begynder med det samme:

IDENTIFICERING AF FORHINDRINGER I AT NÅ MIT MÅL:
Undskyldningerne for at komme i gang står i kø. Det samme gør overspringshandlingerne: Løbetøj, løbesko, løbeur, apps, løbemusik, “jeg har ikke tiden”, – og hvad med det pludselige behov for denne blog – var det i grunden bedre i skrivende stund at løbe en tur…
Så hvad er mine største forhindringer:

  • Viden – Det er svært ved at overskue de mange kostråd og madguru’er
  • Det er hyggeligt at spise kage
  • Vi fejrer vores succeser på jobbet ved at spise kage
  • Is og kage smager godt
  • Prioritering af tid til motion i et presset program
  • Trøstespisning i pressede situationer

Forhindringerne findes hos mig selv og mine egne tanker, samt i mine omgivelser beskrevet som “kage og hygge” kulturen, som jeg er en del af.

HVORDAN OVERVINDER JEG FORHINDRINGERNE:

  • Selvkontrol
  • Min evne til at planlægning. Jeg skal lave ugeprogram i forhold til motion og madplan
  • Mine evne til at tilegne mig ny viden ang. kost og motion. Alternativt skal jeg investere i at få lavet en plan igennem en personlig træner.

EFFEKT:
Jeg ved mit mål er opnåeligt, da det er lykkedes mig at gøre en gang før. Med tankerne tilbage til tiden omkring mit bryllup i August 2013 står effekten af at nå målet tydelig for mig. Det positive ved, at jeg når mit mål er et andet overskud sidst på dagen, energi til et presset program og gode effekter på min generelle sundhed. Jeg ser ingen negative konsekvenser ved at jeg når mit mål og opnåelsen af målet er i høj grad overens med den jeg gerne vil være. Jeg kan nemt drømme mig ind i flere situationer hvor jeg har nået mit mål.