Vægttab – den simple vej

Baggrund:

Der findes et hav af forskellige slankekure. “10 veje til vægttab”, “Sådan taber du 10 kilo”, “Vægttab uden slankekur”, “Vægttab med piller”, “Vægttab med kosttilskud og drikke”, “Vægttab på en sund og effektiv måde”, “Vægttab, hvordan” osv.

Det er en jungle at forsøge, at google sig frem til “den simple vej til et varigt vægttab”. Samtidigt findes der et hav af forskellige bøger og “kostskoler”. De fleste indeholder strikse planer for, hvad man må og hvad man ikke må. 

Udgangspunktet er..

Som Inge Vinding skriver i bogen “Vægt i balance – tag magten over dine spisevaner” forlaget Klim, 2000, så skyldes overvægt ikke alene viden.

“Overvægt skyldes, at jeg indtager mere energi (kalorier/kilojoule) end jeg forbruger.” 

Så simpelt kan det siges, og så simpelt kan det gøres. Dette lader jeg være inspiration til min fremgangsmåde for det varige vægttab.

Konkrete handlinger:

 1. Målsætning gøres offentlig på stineb.dk
 2. Ugentlig opfølgning
  Jeg opnår en følelse af, at jeg forpligter mig overfor andre ved at blogge. Jeg investerer nogle timer i weekenden på at skrive denne blog. Og jeg har meget på hjertet. 
 3. Overblik over indtag og forbrænding af energi
  Via appen “MyFitnessPal” og mit Applewatch
 4. Viden
  Fx ved at lytte til lydbøger: Jeg har 30 minutter til og fra arbejde. Her har jeg stor fornøjelse ved at anvende streamingtjenesten BookMate https://da.bookmate.com/. På den måde er det let at komme igennem interessante bøger. Senest har jeg hørt Peter Lund Madsens bog “Frihedens pris”. Bogen handler generelt om hjernen og hjernens mekanismer. Det skriver jeg om i nogle kommende indlæg. Derudover har jeg fundet nogle fysiske bøger ved et besøg på det lokale bibliotek. Jeg er en af dem, der elsker at købe nye inspirerende kogebøger. Jeg bruger dem faktisk indimellem til at bladre igennem. Hver gang jeg besøger biblioteket slår det mig hvor smart, det faktisk er at låne/kigge i bøgerne, før jeg køber.
 5. Ændring af mine dårlige vaner 
  Jeg er overbevist om, at jeg kan gøre noget de dårlige spisevaner. Det handler om at være opmærksom på følelsesmæssig tilstand, når jeg “springer i”. Ja, jeg ved det godt. Vægttab handler om andet end kost og motion. Inge Vinding (2010) beskriver det således: “Vores livsstil er i høj grad baseret på vaner, der er dybt forankret i vores personlighed og livsstil. Det gælder også vores spisevaner, som er resultatet af et kompliceret samspil af fysiologiske, følelsesmæssige, familiemæssige, sociale, kulturelle, samfundsmæssige og psykologiske forhold. Vaner er ubevidste og helt automatiske – de er der bare. Faktisk er ca. 90 procent af vores daglige adfærd vaner”. 
 6. At er tilladt, men i begrænsede mængder.
  Jeg tror ikke på princippet i at tage en kold tyrker. Hvorfor nægte sig selv at spise noget jeg godt kan lide? Jeg vil i stedet øve mig i at spise i begrænsede mængder.  Herved undgår jeg at skabe for meget opmærksomhed omkring min livsstilsændring. Mindre portioner skal være naturligt for mig. 
 7. Ingen mad efter kl 20